10 dingen die je moet regelen voor je een project start

Eindelijk is de tijd gekomen dat je met het project kan gaan beginnen. Wat veel ondernemers doen is, hun oude vertrouwde opdrachtnemer de opdracht gunnen. Is dit slecht? Nee hoor, je kent elkaar goed en weet vaak goed wat je aan elkaar hebt. Maar… Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg… toch? En dit project is er om juist te vernieuwen en vooruit te gaan. Daarom moet je in elk geval aan de volgende 10 punten denken voor je aan je project begint:

  1. Zorg voor draagvlak! Zowel vanuit het management, maar ook van de personen die er mee moeten gaan werken en die het gaan onderhouden.

  2. Organiseer een brainstormsessie met alle betrokkenen.

  3. Werk altijd vanuit een Functionele Beschrijving (FB) of Functioneel Ontwerp (FO)

  4. Stel het budget op, op basis van minimaal 3 offertes.

  5. Maak een realistische planning en stel een realistisch doel

  6. Inventariseer bij je leveranciers en klanten wat zij voor een wensen of bijdragen hebben.

  7. Projectwerkzaamheden kosten tijd. Regel vervanging of maak goede afspraken met de projectleden.

  8. Beschik je zelf over de tijd en kennis om zelf het projectmanagement te doen? Zo ja: lees in elk geval dit gratis white paper zodat je weet wat je te wachten staat. Zo nee: Maak een vrijblijvende afspraak met van kollenburg Projecten – Media – Advies.

  9. Stel een deadline met tussentijdse milestones en hou je daar aan.

  10. Kies een leverancier op meer criteria dan alleen de prijs. Pay peanuts….

 

In onderstaande video wordt op humoristische wijze duidelijk gemaakt welke problemen kunnen ontstaan als de opdracht niet duidelijk is, de opdrachtgever de opdracht constant wijzigt en de expert denkt dat het onmogelijk is. Ondanks dat de opdrachtnemer maar al te graag je opdracht wil uitvoeren, ook al is het niet duidelijk wat de klant wenst!