Succesvolle ICT projecten

waar herken je ze aan?

Het succes van je project meet je bij de klant;

  • werd de laatste factuur zonder vragen binnen de gestelde termijn betaald?
  • kun je aansluitend aan de oplevering  een afspraak maken voor de start van de volgende release?
  • heeft je klant je gezegd dat hij tevreden is?

Voordat jouw klant deze vragen met “ja” zouden kunnen beantwoorden, moet je eerst zelf de volgende vragen met “ja” kunnen beantwoorden:

  • is het project binnen de gestelde tijd opgeleverd?
  • is het opgeleverde product precies wat er met de klant is afgesproken?
  • heeft het project niet meer gekost dan wat afgesproken was in de offerte?

Kunnen jij en je klanten niet op alle vragen “ja” antwoorden, dan is je project niet per definitie mislukt. Een project wordt het meest als mislukt bestempeld wanneer de klant niet tevreden is over de geleverde prestatie. Een hogere prijs of een langere doorlooptijd kunnen soms acceptabel zijn, wanneer hier meerwaarde tegenover staat. In alle gevallen mag een hogere prijs of een langere doorlooptijd geen  verrassing zijn voor de klant, maar moet juist de beslissing van de klant zijn.

Wat is meerwaarde van een projectleider?

Natuurlijk kun je iemand binnen je eigen bedrijf het projectmanagement laten doen, maar met een dedicated projectleider laat je zien dat je het project (en dus de klant) serieus neemt. Bovendien heeft je eigen medewerker wel meer te doen dan de klanten te woord staan. Laat staan dat hij de planning, het budget en de functionaliteit op regelmatige basis kan controleren, afstemmen en bijstellen.

Een projectleider houdt grip op de planning, het budget en de functionaliteit voor jou én voor de klant. Naast het aansturen van jouw medewerkers, op tijd, geld en functionaliteit, stuurt hij ook de klant aan, informeert de klant over de voortgang en staat de klant als eerste te woord. Uiteraard zorgt hij er ook voor, dat de klant op tijd de spullen aanlevert.

Kortom, de projectleider ontzorgt jou als ondernemer, je werknemers én je klant, zodat jullie kunnen doen wat jullie het beste doen.

Een opdrachtgever van mij vatte het als volgt samen naar zijn klant: “wat wij beloven komen wij ook echt na en dat lukt nóg beter met Marc als projectleider